top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDelphine Vermaut

Wat is het belang van gevelisolatie?


Isoleren isoleren, wie zijn best doet zal het leren, het zou zo maar de intro kunnen zijn van een reclame spot! Maar wat is het belang nu hiervan?


In deze korte samenvatting som ik op welke mogelijkheden er zijn. Per topic kan je steeds meer informatie vinden op het internet, want de materie hierrond is zeer ruim! Toch hoop ik dat ik jullie hierbij al in de goede richting kan duwen.









Bewust omgaan met onze energiebronnen is alom vertegenwoordigd vandaag, want idd een niet geïsoleerd huis verliest tot 50% van zijn warmte via dak, gevel en vloer. Je kan kiezen voor zowel binnen als buiten isolatie. Weet wel; hoe beter je isolatiepakket hoe hoger je R-waarde en hoe beter je woning is beschermd tegen energieverlies. Je kan je R-waarde van je gekozen materialen berekenen op www.bouw-energie.be Maar wanneer kies je nu best wat? En waarom? Eerste en vooral moet je nagaan wat je gaat doen: bouwen of verbouwen? Laten we beginnen met een nieuwbouwproject.

Je eigen droomhuis van a-z, niets is leukers dan dat, maar het isoleren ervan daar had je misschien niet bij stilgestaan. Het is dan ook van belang dat je volgende zaken meeneemt;

*een goed geïsoleerd dak, *vloerisolatie ‘(pur) *gevelisolatie met een RD waarde van minimum 5 (want dit is op vandaag de standaard norm in onze wetgeving)

Gevelisolatie kan zowel wanneer de afwerking crepi-hout-aluminium is, maar ook wanneer je kiest voor een baksteen afwerking. Bij stenen façade wordt de isolatie tussen het binnen spouwblad en buitenspouwblad aangebracht. Wanneer je kiest voor buitenisolatie dan verminderd de kans op koudebruggen en zijn er minder temperatuurschommelingen, zo kan een koelere ruimte weer vlugger opgewarmd worden. ook de kans op scheurvorming verminderd aanzienlijk.


Wat bij renovaties? We starten met dezelfde denkwijze, alleen moet je hier reeds een onderscheid maken tussen bakstenen of gevelafwerking.

Kies je voor het eerste dan moeten we nagaan of er reeds isolatie zit tussen de binnen en buiten muur, bij oudere huizen is dit meestal niet het geval, dan kan je hier kiezen voor spouwisolatie, let wel, je kan nooit de waarde evenaren van buitenisolatie , maar het helpt wel. Bij verbouwen is binnen isolatie ook wel een optie, het is niet de meest ideale maar soms wel noodzakelijk, scheurvorming bij temperatuurschommelingen is hiervan een groter nadeel. Bij renovatie van je bestaande woning kan je je buitengevel isoleren en terug met steenstrip gaan bezetten om je look te behouden, dit is wel duurder maar de isolatie waarde is veel hoger dan wanneer je kiest voor klassieke spouwisolatie. Wat als je de stenenafwerking van je te renoveren woning niet mooi vind? Dan kan je alsnog opteren om je buitengevel te isoleren en voor een crepi afwerking kiezen. De dikte van je isolatie is meestal minder als wanneer je een nieuwbouw zet, de regels bepaald in de wetgeving zijn hiervoor van belang, want er zijn normen ivm afwijkende afmetingen naar buiten toe. Het is niet vanzelfsprekend dat ieder huis dezelfde isolatiedikte kan en mag nemen. Kijk zeker altijd eerst de gemeentelijke wetgeving in verband met bouwen en verbouwen na alvorens de werken vast te leggen.

Zo zie je maar dat er veel mogelijkheden zijn wanneer je wil gaan isoleren, twijfel ja na het horen van al de voordelen nog steeds waarom buitengevelisolatie de beste keuze is, neem dan zeker nog eens een kijkje op onderstaande website van onze leverancier, waarbij alle soorten isolatie opgesomd worden.




77 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page